Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Istenünk gyengéd irgalmassága
  2023-07-27 23:04:42, csütörtök
 
  Istenünk gyengéd irgalmassága

Textus: Lukács 1,57-80

Tegyük fel, hogy éppen most látogattál el a Niagara-vízeséshez. Megcsodáltad a vízesésen lezúduló víz hatalmas erejét. Majd úgy döntesz, hogy megnézed, hogy néz ki a folyó egy mérfölddel feljebb a vízeséstől. Ahogy odaérsz, meglátsz egy fickót egy evezős csónakban, aki a vízesés felé sodródik lefelé a folyón, minden veszélyről megfeledkezve. Ráordítasz, de úgy tűnik, süket. Fel-le ugrálsz, és a karoddal hadonászol. Végre meglát téged, és mosolyogva integet vissza.
Ha a közelben lenne egy motorcsónak, akkor beugorhatnál abba, és odaszáguldhatnál, ahol ő van, és mentőkötelet dobhatnál neki. De lehet, hogy nem fogadná el, mert nyilvánvalóan nincs tudatában annak, hogy veszélyben van. Ő csak cirkál a folyón, és ha megragadná a mentőkötelet, azzal megszakítaná a nyugodt utazását.
Az evezős csónakban ülő fickó sokakat képvisel a mai társadalmunkban. Sokan közülük egy adott vasárnap a templomban vannak. Az élet folyóján cirkálnak, és meglehetősen elégedettek azzal, ahogy a dolgok mennek. De nem veszik észre, hogy Isten szörnyű ítélete közvetlenül előttük áll. Vagy ha belegondolnak, akkor azt sejtik, hogy az csak azokra vonatkozik, akik nem olyan jó csónakban vannak, mint ők. Ők a saját jócselekedeteik evezős csónakjában vannak, és úgy gondolják, hogy ez majd átviszi őket azon, amiről úgy gondolják, hogy az ítélet néhány fodrozódása (hulláma) lehet. De fogalmuk sincs arról, hogy Isten milyen szörnyű haraggal sújtja a bűnösöket, és nem látják magukat bűnösöknek. Így minden figyelmeztetést, amit feléjük kiáltasz, vagy minden erőfeszítést, hogy az üdvösség mentőkötelét dobd nekik, figyelmen kívül hagynak. Nem látják, hogy kétségbeesetten szükségük van a megváltásra, és így nem reagálnak hálával és megkönnyebbüléssel Isten gyengéd irgalmára, amellyel elküldte a Megváltót.
Zakariás könnyen lehetett volna az a férfi a csónakban. Hűséges zsidó férfi volt, aki teljesítette papi kötelességét. Ő és felesége megtartották az Úr parancsolatait és rendeléseit (Lukács 1:6). Nem volt istentelen ember, mint a pogány rómaiak, akik megszállták a zsidó hazát. Nem volt vallásos képmutató, mint a világi Heródes, aki az ország felett uralkodott. Zakariás könnyen gondolhatta volna magát olyan embernek, aki biztonságban van a saját jó cselekedeteinek evezőscsónakjában, és akinek nem kell félnie Isten ítéletétől.
De hála Istennek, Zakariás nem így látta magát. Tudta, hogy a vízesés rohamosan közeledik, és úgy látta magát, mint aki tehetetlenül sodródik feléje, egyre gyorsabban. És így, amikor Isten kinyilatkoztatta neki, hogy fia lesz, aki a Megváltó előfutára lesz, Zakariás ebben a gyönyörű dicsőítő zsoltárban tört ki, amelyben Istent dicsőítette nagy irgalmáért, hogy elküldte a Megváltót, akit évszázadokkal korábban megígért az atyáknak.
Emlékeztek, hogy bár istenfélő ember volt, Zakariás kételkedett az angyal szavában, hogy neki és feleségének fia lesz. Hogy fegyelmezze őt, az Úr legalább kilenc hónapra süketnéma állapotba helyezte Zakariást. A megígért fiú azonban megszületett, és a körülmetélésére összegyűlt a család és a barátok, feltételezve, hogy a fiút Zakariásnak, vagy legalábbis egy másik rokonáról fogják elnevezni. De amikor Zakariás Isten parancsának engedelmeskedve felírta a táblára: "Az ő neve János", megoldódott a nyelve, és kitört belőle az Istent hatalmas szabadításáért dicsőítő áradat.
Zakariás próféciájának témája a megváltás: Ilyen kifejezésekkel említi "megváltotta az ő népét" (1:68); "szabadítót támasztott", "megszabadítson ellenségeinktől", "üdvösség"(1:69, 71, 77); és "ellenségeink kezéből megszabadulva" (1:74). Ezeknek a mélyértelmű verseknek a fő üzenete:
Istenünk gyengéd irgalma arra indítja Őt, hogy megmentse azokat, akik kétségbeejtő helyzetben vannak.
Öt témát szeretnék kifejteni az üdvösséggel kapcsolatban.
1.Az üdvösség azokhoz érkezik (azok üdvözülnek, a megváltásban azok részesülnek), akik látják, hogy kétségbeejtő helyzetben vannak.
Zakariás azt állítja, hogy Isten "megváltotta az ő népét" (1:68). Míg kilenc hónappal korábban Zakariás kételkedett Isten szavában, most olyan erősen hisz, hogy egy jövőbeli eseményről úgy beszél, mintha Isten már meg is tette volna azt. A "megváltotta" szó arra utal, hogy a megváltottak rabságban vannak. A rabszolgáknak van szükségük megváltásra, nem a szabad embereknek. Isten megváltása azokhoz érkezik, akik tudják, hogy a bűn rabszolgái. Azok, akiknek Isten szabadítására van szükségük, kétségbeejtő helyzetben vannak - a bűn rabságában, a Sátán által elnyomva -, és ezt ők is tudják.
Kétségbeejtő állapotukat úgy írja le az ige, hogy "akik sötétségben és a halál árnyékában ülnek" (1:79). A kép olyan utazókra emlékeztet, akik eltévedtek a pusztában, és az éjszaka utolérte őket. Keresik az utat, de nem találják meg. Végül kétségbeesésükben nem tehetnek mást, mint leülnek a sötétségben, ahol a vadállatok általi halál leselkedik rájuk az árnyékban, ők pedig reménykednek, hogy megérik a reggelt és meglátják a felkelő napot. Nem tudnak aludni, mert túlságosan fáznak és túlságosan félnek. Minden alkalommal, amikor egy oroszlán ordít a sötétben, összerezzenek.
Ez egy szemléletes kép azokról, akik a bűnből eredő sötétségben és a halál árnyékában ülnek. El vannak veszve a sötétségben, nem tudják, merre menjenek. Félnek az árnyékban leselkedő haláltól. Kétségbeesett helyzetben vannak.
Mindegyik metafora közös eleme, hogy a kétségbeesett helyzetben lévők tudják, hogy szükségük van Isten szabadítására. Tudják, hogy rabságban vannak, és hogy ellenségeik túl erősek számukra. Tudják, hogy elveszettek a sötétségben és a halál árnyékában. Ha nem virrad fel hamarosan a reggel, meghalnak. Azt is tudják, hogy a szabadulás, amire szükségük van, messze meghaladja a saját képességeiket. Ha Isten nem tör be a helyzetükbe, akkor végük van. Még Zakariás is, akit igaz és feddhetetlen emberként ír le az ige (1:6), tudta, hogy kétségbeesetten szüksége van Isten szabadítására.
Az egyik bizonyítéka annak, hogy Isten üdvözíteni akar téged, az, hogy a Szentlélek felnyitja a szemedet a bűneid bűnösségére. Korábban vak voltál a bűnödre és a Megváltó szükségére, de most felismered, hogy a bűn rabságában vagy, és szabadulásra vágysz. Rájössz (megérted), hogy nem tudsz megszabadulni magadtól. Mint az a Niagara-vízesés felé tartó evezős csónak, minden jó cselekedeted sem tud megszabadítani Isten igazságos ítéletének napján. Ha látod, hogy milyen kétségbeesett helyzetben vagy, az annak a bizonyítéka, hogy meglátogatott téged a felkelő nap a magasságból, hogy világítson neked aki addig sötétségben és a halál árnyékában lakoztál. Van egy jó hír számodra.
2.Az üdvösség Isten műve, nem a miénk.
Ha rajtunk múlna, hogy megmentsük magunkat, mindannyian elvesznénk. De szerencsére nem rajtunk múlik. Az üdvösség az Úrtól van. Ez erősen átjön ezekből a versekből. Először is jegyezzük meg, hogy az Úristen "meglátogatott minket" (1:68, 78). Nem mi kerestük Őt; Ő eljött és meglátogatott minket. Látta tehetetlen állapotunkat, megsajnált minket, és leszállt, hogy a Megváltó személyében eleget tegyen hatalmas szükségünknek.
Ez a prófécia az Ószövetségből származik. A téma, hogy Isten meglátogatja népét, az 1Mózes 50:24, 25-ből származik. Amikor József Egyiptomban haldoklott, előre megmondta, hogy Isten meglátogatja leszármazottait, és elviszi őket onnan arra a földre, amelyet esküvel ígért Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak. A Septuagintában a görög nyelv egy hangsúlyos hebraizmust használ: "a látogatásban Isten meglátogat titeket", ami azt jelenti: "Isten biztosan meglátogat titeket". Ezután József megismétli: "A látogatáskor mikor az Isten titeket meglátogat, vigyétek fel innen az én tetemeimet magatokkal". Az egyiptomi rabszolgaság 400 éves időszaka után olvassuk, hogy Isten azt mondja Mózesnek (2Mózes 3:16): "Meglátogatván, meglátogattalak benneteket" (lásd még 2Mózes 4:31).
Zakariás idejében azonban Izrael 400 éve nem hallott egy szót sem az Úrtól. A nemzet most a római elnyomás igája alatt állt. Úgy tűnt, mintha Isten megfeledkezett volna népéről. Ám ekkor, a Messiás előfutárának születése után, és ismerve az angyal Máriának tett ígéretét, hogy Isten Fiát fogja szülni, Zakariás így prófétál: "Áldott legyen az Úr, Izrael Istene, hogy meglátogatta és megváltotta az ő népét".
Ha nagy szegénységben élnél, és egy nap meglátogatna egy kedves milliárdos, talán lenne egy reménysugár, hogy megsajnál, és segítséget nyújtana neked. De Isten ennél többet tett. Ő nem csak látta kétségbeesett állapotunkat és segítséget küldött nekünk; Ő valójában magára vette emberi állapotunkat! Emberi testet öltött, de nem mint hatalmas király, aki a mi gyengeségeink felett áll, hanem mint csecsemő, aki alá van vetve a mi gyarlóságunknak, de bűn nélkül. Mintha ez nem lenne elég, még a bűneinket is magára vette a kereszten, viselve a büntetést amit megérdemlünk! Mindezt Isten tette, az Ő gyengéd irgalmassága miatt (1:78), nem pedig azért, mert mi megérdemeltük. Isten Jézus Krisztus születésével meglátogatott minket.
A szövegünkben sok más bizonyíték is van arra, hogy az üdvösség Isten műve, nem a mi művünk. Ő valósította meg (1:68). "Felemelte az üdvösségnek szarvát nekünk" (1:69). A szarv egy állat, például egy bika erejét jelképezi (Zsoltárok 132:17; 18:2). Itt arra utal, hogy a megváltáshoz Isten hatalmas erejére volt szükség, mert ellenségünk olyan erős. De Isten megtette - Ő emelte fel. Sok prófécia beteljesedésével tette, amelyeket évszázadokkal korábban adott (1:70-71).
Továbbá Isten az Ábrahámmal kötött szövetségének esküje szerint küldte el a Megváltót (1:72-73). Kétezer évvel Jézus Krisztus születése előtt Isten szuverén módon kiválasztotta Ábrahámot, az Úr Kaszdimból származó pogányt, és megígérte, hogy nagy nemzetet csinál belőle, utódainak Kánaán földjét adja, és megáldja rajta keresztül a föld minden családját (1Móz 12:1-3). Jézus Krisztus Ábrahám leszármazottja volt, akiben Isten ígéretei beteljesedtek.
Isten emelte fel Keresztelő Jánost is, Krisztus előfutárát, a több száz évvel korábban tett próféciáknak megfelelően. Az Ézsaiás 40:3-ban és a Malakiás 3:1; 4:5-ben Isten megjövendölte, hogy Illés lelkében és erejében küldi el hírnökét, hogy előkészítse előtte az utat. Bár Zakariás és Erzsébet emberileg már túl voltak a szülőképes koron, Isten elküldte angyalát, hogy megígérje nekik, hogy megszületik nekik ez a fiú, aki beteljesíti ezeket a próféciákat, és "készít az Úrnak felkészült népet" (Lukács 1:17).
A lényeg az, hogy Isten mindezt emberi kezdeményezéstől, erőfeszítéstől, érdemtől vagy képességtől függetlenül tette. Isten megtervezte, megjövendölte, és véghez is vitte, Zakariás kételyei és a gyermeknemzésre való képtelensége ellenére. Az üdvösség, amelyet Isten Jézus Krisztusban biztosított, teljes egészében tőle származik. Nem tehetünk semmit, hogy kiérdemeljük vagy megdolgozzunk érte. Mindössze annyit tehetünk, hogy elfogadjuk.
Mindezen bizonyítékok mellett, hogy az üdvösség Isten műve, nem a miénk, ott van még Isten nagy irgalmasságának témája, amely áthatja a Lukács 1. fejezetét (lásd 50., 54., 58., 72., 78. v.). Amint azt korábban láttuk, Isten irgalma és kegyelme némiképp szinonimák, ami az Ő ki nem érdemelt jóindulatát jelenti, de az Ő irgalmának van egy további mellékjelentése, hogy könyörül azokon, akik nagy nyomorúságban vannak. Isten irgalmassága elsöprő fogalom, de amikor a Zakariáson keresztül beszélő Szentlélek hozzáteszi: "a mi Istenünk gyengéd (könyörülő) irgalmáért" (1:78), ez szinte túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen!
Az imént láttuk, hogy az Ő üdvössége nem olyan embereknek szól, akiknek nagyjából mindenük megvan. Ők a bűn rabságában vannak, a Sátán által elnyomva, a sötétségben és a halál árnyékában ülnek. Ésszerűnek tűnne, ha Isten azt mondaná: "Tegyél némi erőfeszítést az önfejlesztés érdekében, és talán utána beszélhetünk az üdvösségről". De nem, Istenünk gyengéd irgalma azt jelenti, ahogy Pál apostol fogalmaz: "Mert amikor még erőtlenek voltunk, a rendelt időben halt meg Krisztus az istentelenekért..... Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk" (Róm 5,6.8).
Ez ellentmond annak a közismert felfogásnak, hogy saját erőnkből vagy képességünkből megmenthetjük magunkat. Szembe megy azzal az elképzeléssel, hogy méltók vagyunk arra, hogy üdvözüljünk. Nem! Az üdvösség Istentől van, emberi érdemektől függetlenül, hogy senki se dicsekedhessen. Ha azt hiszed, hogy tehetsz valamit azért, hogy megmentsd magad, vagy hogy gondoskodj a saját üdvösségedről, akkor túl nagyra tartod magad. Az üdvösség azoknak szól, akik tudják, hogy kétségbeesett helyzetben vannak. Ez Isten műve, nem a miénk.
3.Az üdvösség az Úr Jézus Krisztus által valósul meg.
Bár Zakariás próféciája nem említi konkrétan Jézus nevét, az Ő személyét úgy írja le, hogy nem lehet félreérteni. Az üdvösségnek ez a szarva "Dávid házából" származik (1:69). Zakariás és Erzsébet is Árontól származtak, aki Lévi törzséből származott (Lukács 1:5), Jézus azonban Dávid révén Júda törzséből származott (Máté 1:2-17; Lukács 3:23-38). Maga Jézus is megerősítette, hogy ő az Ábrahámnak tett ígéret beteljesedése (János 8:56-58).
Emellett az eljövendő Megváltó nem más, mint az emberi testet öltött Isten. János "az Úr előtt járt, hogy elkészítse az Ő útjait" (1:76). Az Úr (aki Isten) Jézus. Az, hogy János felismerte Jézus istenségét, nyilvánvaló volt, amikor azt mondta, hogy még arra sem méltó, hogy sarujának szíját megoldja. János megerősítette, hogy Jézusnak magasabb rangja van nála, mert Ő már előtte létezett, még akkor is, ha fizikailag János hat hónappal idősebb volt Jézusnál (János 1:27, 30).
Zakariás úgy hivatkozik erre a Megváltóra, mint "felkelő nap a magasságból" (Lukács 1:78), ami a Malakiás 4:2-re utal: "És feltámad néktek, a kik félitek az én nevemet, az igazságnak napja, és gyógyulás lesz az ő szárnyai alatt." Maga Jézus állította: "Én vagyok a világ világossága; aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága" (János 8:12). Nyilvánvaló, hogy Jézus Krisztus az a Megváltó, akiről Zakariás és az egész Szentírás prófétált. "Nincs másban üdvösség, mert nincs más név az ég alatt, amely az emberek között adatott volna, amely által üdvözülnünk kell" (ApCsel 4:12). Isten üdvössége egyedül Jézus Krisztusban van.
Tehát az üdvösség azokhoz érkezik, akik tudják, hogy kétségbeejtő helyzetben vannak. Ez Isten műve, nem a miénk. Az Úr Jézus Krisztus által valósul meg.
4.Az üdvösség a bűnök bocsánatát jelenti Isten gyengéd irgalma által.
Ahogy a 77. vers mondja, a megváltás személyes. Ez a bűneink bocsánatából áll. A zsidó vallási vezetők egy politikai Messiást kerestek, aki megszabadítja Izraelt Rómától. Úgy gondolták, hogy minden rendben lesz, ha egy ilyen vezető lép a színre. Keresztelő János azonban szembesítette őket személyes bűneikkel és személyes megváltásuk szükségességével: "Viperák fajzati, kicsoda intett meg titeket, hogy a bekövetkező harag elől meneküljetek? Teremjetek azért megtéréshez méltó gyümölcsöket, és ne mondogassátok magatokban: Ábrahám a mi atyánk! mert mondom néktek, hogy az Isten ezekből a kövekből is támaszthat fiakat Ábrahámnak." (Lukács 3:7, 8).
Mindannyian szeretünk politikai megoldásokban gondolkodni a társadalmunkat érintő problémákra. Ha a kormány összefogna, megoldódnának a problémáink, és békés lenne az élet. De Isten üdvössége ennél mélyebbre hatol. Szembesíti az egyént a bűnével, azt mondván: "A probléma nem csak odakint van a kormánnyal. A probléma a szívedben van. Vétkeztél a szent Isten ellen, és addig nem lesz igazi és tartós béke, amíg nem lesz békesség a szívedben, tudva, hogy bűneid megbocsáttattak."
Csak Isten képes megbocsátani a bűnöket, és ezt nem önkényesen teszi, hanem az Ő tökéletes igazságossága és jogossága szerint. A bűnökért járó büntetést meg kell fizetni, különben Isten nem igazságos, ha megbocsátja azokat. A kereszten Jézus Krisztus felajánlotta magát, mint váltságdíjat a bűnösökért. Mivel ember volt, és emberként tökéletesen engedelmeskedve élt Isten törvényének, áldozatának érdeme volt az emberi faj számára. Mivel Ő Isten volt emberi testben, áldozatának érdeme volt Isten tökéletes igazságosságának trónja előtt. Az a bűnös, aki bízik Jézus helyettes, engesztelő halálában, biztos lehet abban, hogy Isten kiengesztelődött vagy megelégedett. Miért küldte Isten a Fiát a bűnösökért való áldozatul? Az Ő gyengéd irgalmassága miatt! "Csodálatos szeretet! Hogyan lehetséges, hogy Te, az én Istenem, meghalsz értem!" (Charles Wesley).
5.Az üdvösség hangsúly változást eredményez az életben.
Zakariás azt mondja, hogy "megszabadulván a mi ellenségeink kezéből, félelem nélkül szolgáljunk néki. Szentségben és igazságban ő előtte a mi életünknek minden napjaiban" (1:74-75). A közhiedelemmel ellentétben Isten elsősorban nem azért ment meg minket, hogy boldogok legyünk. A keresztény élet áldottan boldog élet, tele örömmel és boldogsággal. De ez melléktermék, nem pedig a fő hangsúly. Isten azért ment meg minket, hogy dicsőítsük Őt (jó színben tüntessük fel Őt) a szent szolgálatból álló életen keresztül. Azok az emberek, akik azt hiszik, hogy üdvözültek, de önmaguknak és a saját boldogságuknak élnek, becsapottak. Az igazi üdvösség mindig egy növekvő szentséggel teli életet eredményez, amelyet annak a kegyelmes Istennek a szolgálatára szentelünk, aki megszabadított a bűn rabságából.
Évekkel ezelőtt az Üdvhadsereg egyik tisztje, Shaw kapitány, orvosi misszionáriusként Indiába ment egy lepratelepre. Szemei könnybe lábadtak, amikor három leprást látott, akik rabok voltak, kezüket és lábukat láncok kötötték össze, amelyek belevágtak beteg húsukba. Shaw az őrhöz fordult, és azt mondta: "Kérem, oldozza le ezeket a láncokat". "De ez nem biztonságos" - válaszolta az őr. "Ezek az emberek nem egyszerűen leprások, hanem veszélyes bűnözők."
"Majd én felelek értük; eleget szenvednek" - mondta Shaw, miközben elvette a kulcsokat, és gyengéden levette a bilincseket, majd ellátta a vérző bokájukat és csuklójukat.
Körülbelül két héttel később Shaw kapitánynak először támadtak kétségei a bűnözők kiszabadításával kapcsolatban. Egy éjszakai útra kellett mennie, és félt egyedül hagyni a feleségét és a gyermekét. A felesége ragaszkodott hozzá, hogy nem fél; Isten majd megvédi őt. Így hát az orvos elment. Másnap reggel, amikor Shaw asszony az ajtóhoz ment, megdöbbenve látta, hogy a három bűnöző a lépcsőjén fekszik. Az egyikük így magyarázta: " Tudtuk, hogy az orvos elment. Itt maradtunk egész éjjel, hogy ne essen bántódása". Ez volt a válaszuk az orvos irántuk tanúsított szeretetére - hogy hálából szabadon szolgálták őt. Ez legyen a mi válaszunk is arra, hogy Isten megszabadított minket a bűn rabságából - hogy szent szolgálatban szánjuk oda neki az életünket.
Következtetés
Személyesen megtapasztaltad már Isten gyengéd irgalmát azáltal, hogy megkaptad a bűnök bocsánatát, amelyet Ő az Úr Jézus Krisztusban kínál? Megnyitotta-e a Szentlélek a szemed a Krisztuson kívüli kétségbeejtő helyzetedre? Sötétségben és a halál árnyékában ülsz, és Isten szörnyű ítéletére vársz. Semmit sem tudsz tenni, hogy megmentsd magad. De Isten már mindent megtett. Gyengéd irgalmából teljes bűnbocsánatot kínál neked, ha elfogadod Jézus Krisztust.
Évekkel ezelőtt egy Dr. Barnardo nevű férfit, aki egy londoni árvaházat vezetett, felkeresett egy koszos, rongyos kisfiú, aki felvételét kérte az árvaházba. Az orvos ránézett és azt mondta: "De fiam, én nem ismerlek téged. Mivel tudod magadat ajánlani?"
A fiú egyszerre volt rászoruló és okos. Gyorsan Barnardo doktor elé tartotta rongyos kabátját, és magabiztos hangon így szólt: "Ha megengedi, uram, azt hittem, ezek itt elegendőek ahhoz, hogy engem ajánljanak". Dr. Barnardo a karjába kapta és magához ölelte, mert valóban csak ennyi kellett ahhoz, hogy ajánlja őt - a rongyai.
Szükséged van a megbocsátásra? Akkor hozd minden bűnödet, és jelentkezz Jézusnál. Az Ő gyengéd irgalmassága miatt Isten megbocsát mindenkinek, aki az Ő bocsánatát kéri. A megváltás azt jelenti, hogy Isten irgalmából megbocsátja bűneinket. Nincs olyan bűn, amely nagyobb lenne Istenünk gyengéd irgalmánál! Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: kiszabadításával, igazságosságának, kiengesztelődött, szükségességével, odaszáguldhatnál, beteljesedésével, kinyilatkoztatta, kezdeményezéstől, gyarlóságunknak, gyermeknemzésre, istentelenekért, kétségbeesetten, leszármazottait, ellenségeinktől, engedelmeskedve, jócselekedeteik, cselekedeteinek, figyelmeztetést, megbocsáttattak, meglátogattalak, megtapasztaltad, mellékjelentése, társadalmunkban, irgalmasságának, körülmetélésére, megszabadított, dicsekedhessen, megszabadulván, parancsolatait, közhiedelemmel, megfeledkezett, boldogságuknak, leszármazottja, képességünkből, megszabadítson, septuagintában, vízesésen lezúduló, mérfölddel feljebb, evezős csónakban, vízesés felé, karoddal hadonászol, közelben lenne, nyugodt utazását, adott vasárnap, templomban vannak, élet folyóján, dolgok mennek, csak azokra, saját jócselekedeteik, ítélet néhány, üdvösség mentőkötelét, pogány rómaiak, Zakariás Isten, Amikor József Egyiptomban, Ezután József, Isten Fiát, Izrael Istene, Mindezt Isten, Isten Jézus Krisztus, Továbbá Isten, Jézus Krisztus, Jézus Krisztus Ábrahám, Keresztelő Jánost, Isten Jézus Krisztusban, Maga Jézus, Jézus Krisztusban, Izraelt Rómától, Keresztelő János, Csak Isten, Mivel Isten, Charles Wesley, Jézus Krisztust, Gyorsan Barnardo,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Lóhere  Szép napot kívánok  Radikális szeretet  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png cica  Nevem  Nem számIt  Szép estét  Elköszönt  Gonosz démon-álarc  Éretlen vers  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Png virág  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Nevem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy bizonyos határt  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A kételkedés kezelése  Popper Péter szavai  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem méltó hozzád  Bertolt Brecht -től idézet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Idő  A sors  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nagyon különös  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Idő  Png telefon  Kerüld el az evangélium örömén...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png csokor  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A boldog családok mind hasonló...  Kövesd a cowboyt!  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Boldog születésnapot a ma ünne...  A televizió nem a kultúrát kép...  Hogyan lehet Jézust szenvedély... 
Bejegyzés Címkék
vízesésen lezúduló, mérfölddel feljebb, evezős csónakban, vízesés felé, karoddal hadonászol, közelben lenne, nyugodt utazását, adott vasárnap, templomban vannak, élet folyóján, dolgok mennek, csak azokra, saját jócselekedeteik, ítélet néhány, üdvösség mentőkötelét, pogány rómaiak, zsidó hazát, világi Heródes, ország felett, vízesés rohamosan, gyönyörű dicsőítő, angyal szavában, körülmetélésére összegyűlt, fiút Zakariásnak, másik rokonáról, mélyértelmű verseknek, üdvösséggel kapcsolatban, üdvösség azokhoz, megváltásban azok, jövőbeli eseményről, megváltottak rabságban, szabad embereknek, halál árnyékában, éjszaka utolérte, vadállatok általi, felkelő napot, oroszlán ordít, bűnből eredő, árnyékban leselkedő, kétségbeesett helyzetben, saját képességeiket, egyik bizonyítéka, bűneid bűnösségére, üdvösség Isten, görög nyelv, hangsúlyos hebraizmust, látogatásban Isten, látogatáskor mikor, egyiptomi rabszolgaság, nemzet most, római elnyomás, angyal Máriának, kedves milliárdos, büntetést amit, üdvösségnek szarvát, bika erejét, megváltáshoz Isten, föld minden, több száz, szülőképes koron, gyermeknemzésre való, további mellékjelentése, imént láttuk, önfejlesztés érdekében, rendelt időben, maga szeretetét, közismert felfogásnak, üdvösség Istentől, saját üdvösségedről, üdvösség azoknak, eljövendő Megváltó, emberi testet, igazságnak napja, világ világossága, élet világossága, egész Szentírás, emberek között, bűnök bocsánatát, megváltás személyes, bűneink bocsánatából, zsidó vallási, politikai Messiást, ilyen vezető, bekövetkező harag, társadalmunkat érintő, kormány összefogna, szent Isten, bűnökért járó, kereszten Jézus, bűnösökért való, üdvösség hangsúly, közhiedelemmel ellentétben, keresztény élet, szent szolgálatból, saját boldogságuknak, igazi üdvösség, növekvő szentséggel, kegyelmes Istennek, szolgálatára szentelünk, őrhöz fordult, vérző bokájukat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4426
  • e Hét: 38202
  • e Hónap: 67514
  • e Év: 255316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.